Knalpotterreur

Voor de ogen van zijn kinderen kreeg een buurtbewoner van Muide-Meulestede slaag omdat hij misbaar maakte tegenover het asociale rijgedrag van een wegpiraat.

Die patsers vlammen hier met 90 kilometer per uur voorbij schoolpoorten. De veiligheid van onze kinderen is in gevaar.

De Gentse rocker Kurt Vanpeteghem overleed eerder deze maand aan de gevolgen van de slagen die hij een jaar geleden moest incasseren bij een geval van verkeersagressie in de Muide. Tot op vandaag werd nog niemand gearresteerd.

Plaag

De veiligheid van onze kinderen en ouderen is in gevaar. Knalpotterreur en asociaal rijgedrag zijn dan ook een doorn in het oog van vele Gentenaars in veel Gentse buurten. Afgelopen zomer kwamen de bewoners van Muide-Meulestede terecht op straat om meer aandacht te eisen voor deze fenomenen. De groep van patsers betreft een minderheid, maar hun gedrag verpest het voor de meerderheid.

De groep van patsers betreft een minderheid, maar hun gedrag verpest het voor de meerderheid.

Onder druk van de N-VA en de buurtbewoners werd het mogelijk om de wagen van egoïstische bestuurders onmiddellijk in beslag te nemen voor maximum 72 uur. Daarbovenop draait de bestuurder op voor de takelkosten, bewaarkosten én een GAS-boete. De aanpak van deze uitdagingen zijn mee opgenomen in het Zonaal Veiligheidsplan en in een omzendbrief. Vaak blijken die chauffeurs zich ook te bezondigen aan heel wat andere inbreuken zoals verzekeringen die niet in orde zijn. Bij hardleerse bestuurders kan sneller overgegaan worden tot het intrekken van het rijbewijs of zelfs verbeurdverklaring van het voertuig. Maar er is meer nodig.

Vaak blijken die chauffeurs zich ook te bezondigen aan heel wat andere inbreuken zoals verzekeringen die niet in orde zijn. Bij hardleerse bestuurders kan sneller overgegaan worden tot het intrekken van het rijbewijs of zelfs verbeurdverklaring van het voertuig.

Ingrijpen

Naast de reeds bestaande middelen om gevaarlijk rijgedrag en knalpotterreur aan te pakken, valt er mijn inziens nog winst te boeken op volgende terreinen:

  • Pakkans verhogen door meer controle.
  • Nultolerantie voor patsergedrag.
  • Mentaliteitswijziging.
  • Slimme mobiliteitsplannen, asverschuivingen en ontvlechting van verkeersstromen.

Hardleerse racers zijn vaak recidivisten die gekend zijn. Ze loslaten is uit den boze, ze goed in de gaten houden is een must.

Als stad kun je straatracen in woongebied schier onmogelijk maken door ingrepen op straat. Hardleerse racers zijn vaak recidivisten die gekend zijn. Daar kan de stad nog meer gericht op inzetten. Ze loslaten is uit den boze, ze goed in de gaten houden is een must.

Gepubliceerd door Mathieu Cockhuyt

Mathieu Cockhuyt (1993) behaalde een bachelor in de sociale wetenschappen en een master in de criminologie. Hij studeert bestuurskunde en publiek management aan de UGent en is werkzaam als parlementair medewerker van Valerie Van Peel (N-VA), jongerenvoorzitter van N-VA Gent en columnist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: